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This is a summary of special income tax issues applicable to clergy employed by units of government and 
serving in other non-traditional settings.  All information provided is intended for educational purposes.  
As laws are constantly changing, the reader should seek competent guidance as necessary and be 
aware of applicable legislative, administrative, and judicial action that may have occurred since 
preparation of this document.  

 
Q1: When is an individual a minister for tax purposes? 
 
Whether the services of a duly ordained, licensed, or commissioned clergyperson are 
classified as in the “exercise of ministry” for federal tax purposes determines if tax rules 
unique to clergy are applicable.   
 

o For services other than as an employee of a theological seminary or church-
controlled organization, in order to be considered in the exercise of ministry the 
services must involve either: 

o The ministration of sacerdotal functions (.e.g. communion, baptism, funerals, 
etc.), or 

o The conduct of religious worship 

The following should also be considered: 

o The determination of what constitutes the performance of “sacerdotal functions” 
and the conduct of religious worship depends on the tenets and practices of the 
individual’s church. Treas. Reg. § 1.1402(c)-5(b)(2)(i). 

o A minister who is performing the conduct of worship and ministration of 
sacerdotal functions is performing service in the exercise of his/her ministry, 
whether or not these services are performed for a religious organization.  Treas. 
Reg. § 1.1402(c)-5(b)(2)(iii). 

o The service of a chaplain in the Armed Forces is considered to be those of a 
commissioned officer and not in the exercise of his or her ministry.  Treas. Reg. § 
1.107-1(a) 

Q2: What special tax issues are applicable to compensation paid for services in the 
exercise of ministry? 

o Except for ministers employed by units of government, compensation is not 
subject to income tax withholding, although ministers often elect to have income 
tax withheld. 



 

 

o With the exception of clergy employed by government agencies as discussed 
later, ministers are considered self-employed for Social Security tax purposes.  
Unless granted exemption from Social Security coverage, ministers pay Social 
Security tax under the Self-Employment Contributions Act (SECA). 

o A minister is eligible to exclude from gross income the rental value of an 
employer provided dwelling or the payment of a cash housing allowance, to the 
extent used to provide a home. Such a housing exclusion has no effect upon the 
amount of income subject to Social Security taxes.  

Q3: Are ministers employees or self-employed? 
 
Most ministers have a dual tax status for services performed in the exercise of ministry.  
That is, they are employees for income tax purposes under common law, but are 
treated as self-employed by statute for purposes of Social Security coverage.  The 
proper classification of a minister as an employee or independent contractor for income 
tax purposes is determined on a facts and circumstances basis in the same manner as 
secular employees, using the criteria outlined in IRS Publication 15-A, Employer’s 
Supplemental Tax Guide. 
 
Q4: What is the legal authority for a housing allowance? 
 
Internal Revenue Code § 107 authorizes an exclusion from gross income for the rental 
value of an employer provided home or for the payment of an allowance to a minister to 
provide a home.  A housing allowance is available to qualified employees of federal, 
state, and local government.  Treas. Reg. § 1.107-1(a).  
 
Q5: Is a housing allowance mandatory? 
 
In general, whether to treat qualifying services of a minister as in the exercise of 
ministry and to designate a housing allowance is the employer’s decision. 
 
Certain states mandate this classification for their state-employed chaplains through 
statutory provisions, or authorize it through administrative agency action.  Other states 
do not designate a housing allowance for state-employed clergy.  See Exhibit 1 for a 
summary of current state practices. 
 
In 1972, the IRS ruled that chaplains employed by the federal government are not 
eligible to exclude a housing allowance because there is no statutory authority for any 
federal agency to make the required advance designation.  The IRS affirmed this 
position again in 2002.  It appears that legislative action would be required to extend 
housing allowance availability to chaplains employed by the federal government. 
 
Q6: How is a housing allowance implemented? 
 



 

 

The tax regulations require that the housing allowance be designated pursuant to official 
action taken in advance of such payment by the employing church or other qualified 
organization.  Treas. Reg. § 1.107-1(b).   
 
There is no prescribed form or wording for the designation, but it should include all of 
the following elements: 
 

o Date, to establish that designation occurred in advance of payment 
o Name of minister 
o Designation of a dollar amount as housing allowance under Section 107 of the 

Internal Revenue Code 
o Period for which the designation is to be effective 
o Name, title, and signature of designating official 

 
It is permissible to make a “perpetual” designation, i.e. stating that the designation 
applies to all future compensation until changed or revoked, so that it is not necessary 
to provide another designation for future periods unless there is a change.  IRS 
Publication 517 states that a definite amount must be designated. 
 
Q7: How much may be designated as a housing allowance? 
 
The maximum amount that may be designated as a housing allowance is the 
reasonable value of services performed by the minister.  Thus, if compensation is not 
excessive in relation to the value of services performed, it is permissible to designate 
the entire amount of compensation as a housing allowance. 
 
As a practical matter, however, because of the limitations on the amount that may be 
excluded from income, there is no advantage to designating an amount that is 
substantially in excess of what the employee will likely be able to exclude in a particular 
year. 
 
A common practice is to designate an amount that is above the portion of salary 
typically used for the costs of providing a home, in order to lessen the risk of the 
employee losing any tax benefit as a result of the employer under-designating a housing 
allowance.  
 
Q8:  What happens to the housing allowance designation? 
 
The employer should provide a duly authorized copy of the housing allowance 
designation to the minister employee and keep a copy in the personnel file.  The 
designation is not filed with the IRS by the employer, nor should it be filed with the 
employee’s tax return.  Only in the event of an audit might it be necessary to provide a 
copy to the IRS. 
 
Q9: How is a housing allowance reported on an employee’s pay stub? 
 



 

 

There is no prescribed format for reporting a housing allowance on an employee’s pay 
statement.  However, it is good practice to show the housing allowance as a separate 
element of total compensation. This facilitates verification of correct payment and proper 
withholding of any applicable taxes. 
 
Q10: How is a housing allowance reported on IRS Form W-2, Employee Wage 
Statement? 
 
The incorrect reporting of a housing allowance as the result of an improperly prepared 
IRS Form W-2 places a minister employee at a much higher risk of an IRS audit. 
 
The amount of housing allowance paid is not to be included with taxable wages 
reported in Box 1 of Form W-2.  Instead, as explained in the instructions for IRS Form 
W-2, it may be shown as an informational item in Box 14 with an accompanying 
description.   
 
Reporting the housing allowance in Box 14 may be useful for documenting such non-
taxable income received for other purposes, such as loan or student financial aid 
applications.  However, it is not a substitute for the required advance designation. 
 
Churches and other non-government employers do not report any amounts in boxes 3 
through 6 of Form W-2, since wages paid for services in the exercise of ministry are not 
subject to the withholding or matching of Social Security or Medicare taxes by the 
employer.  IRC § 3121(b)(8). 
 
For ministers employed by government agencies and performing services in the 
exercise of ministry, the amount of housing allowance paid is included with Social 
Security wages (Box 3) and Medicare wages (Box 5).  Clergy employed by government 
agencies are subject to FICA taxes in the same manner as secular employees.  Treas. 
Reg. § 1.1402(c)-5(c)(3).  This is true even where a minister is otherwise exempt from 
Social Security coverage on ministerial earnings as a result of having applied for 
exemption and having received an approved IRS Form 4361. 
 
However, as stated earlier the amount of housing allowance paid is not to be included 
with taxable wages reported in Box 1 of Form W-2.  This is a common and confusing 
practice of government agencies employing clergy. 
 
Unlike a housing allowance paid to a minister employed by a church or other non-
government entity, the amount of housing allowance paid by a government agency is 
subject to income tax withholding.  As a result, such employers typically take the 
position that it should also be reported as taxable wages in Box 1 of Form W-2. 
 
However, the governing provision is solely for purposes of the collection of income tax 
at source, and does not address the separate issue of Form W-2 reporting.  Treas Reg. 
§ 31.3401(a)(9)-1(c)(3).  IRS guidance for government employers regarding this issue 
appears to be needed. 



 

 

 
If a housing allowance is included with wages in Box 1, when preparing Form 1040 the 
minister’s only recourse for reporting the excludable amount is to enter it as a negative 
amount on line 21, ”Other income,” a procedure not authorized by the IRS.  Additionally, 
including the housing allowance in Box 1 makes it impossible for a minister to comply 
with the authorized procedure for reporting any portion of a housing allowance that may 
not be excludable in a particular year, as set forth in IRS Publication 517 (see Q13). 
 
Q11: How much of a designated housing allowance may an employee exclude from 
income? 
 
As part of his or her annual income tax preparation, a minister accounts for the amount 
of designated housing allowance that may actually be excluded from income.  The 
amount that may be excluded in any particular year is limited to the smallest of the 
following amounts: 
 

o Amount designated by the employer in advance of payment 
o Amount spent on qualified housing costs  
o The fair rental value of the minister’s dwelling including furnishings, plus the cost 

of utilities 
 
The fair rental value limitation applies regardless of whether the home is owned or 
rented.  If owned, the minister will need to make a reasonable estimate of rental value 
based on comparable rentals in the local market. 
 
Q12: What types of expenses may a minister apply to a designated housing allowance? 
 
Qualified housing costs include mortgage payments (both principal and interest) on debt 
to purchase or improve a home, real estate taxes, property insurance, utilities, 
furnishings, repairs and maintenance, and household supplies.  Mortgage interest and 
real estate taxes may also be deducted as itemized deductions, even when applied to 
the housing allowance. 
 
Q13: If a designated housing allowance is not fully excludable from income, how is the 
non-excludable portion handled? 
 
Any portion of a designated housing allowance not properly excludable from income is 
required to be included in gross income for the year received.  The minister must add 
any such excess to wages reported on Form 1040, line 7.  IRS Publication 517 instructs 
to also report this amount on the dotted line next to line 7 and to enter “Excess 
allowance” and the amount.  
 
Q14: What should a minister attach to his or her annual income tax return to report a 
housing allowance? 
 



 

 

There is no separate form or attachment that should be included with a minister’s tax 
return to report a housing allowance.  Exclusion of a housing allowance from income is 
accomplished as the result of the employer not including the housing allowance along 
with wages reported in Box 1 of IRS Form W-2.  If less than the entire amount of a 
designated housing allowance is excludable for a particular year, then the minister adds 
the non-excludable portion to taxable wages on Form 1040, line 7, as previously 
explained.  
 
Q15: How does state income tax treatment of a housing allowance differ from federal 
treatment? 
 
Treatment of the ministerial housing allowance by states that impose an individual 
income tax varies from state to state.  Many states follow the federal treatment without 
modification of the amount excluded for federal purposes.  A Minister may wish to 
inquire with his or her state revenue department or seek assistance from a local tax 
practitioner skilled with clergy tax issues. 
 
Q16: How does a housing allowance affect an income tax deduction for professional 
expenses by a minister? 
 
If a minister has unreimbursed professional expenses to report on IRS Form 2106, 
Employee Business Expenses, or on Schedule C of Form 1040, Profit or Loss from 
Business (Sole Proprietorship), if properly classified as self-employed for income tax 
purposes, and excludes any part of a housing allowance from income, then an 
adjustment must be made to proportionately reduce the expenses otherwise eligible for 
deduction.  The expenses must be reduced by the ratio that the excluded housing 
allowance bears to total compensation. 
 
For example, if a minister employee receives a $60,000 salary and $20,000 is excluded 
from income as housing allowance, then one-third of employee expenses are not 
deductible (i.e. $20,000/$60,000 = 33%.  There is an example of this computation and 
related tax return attachment in IRS Publication 517. 
 
In the case of a minister employee itemizing deductions, this limitation will have a 
detrimental effect only if such unreimbursed job expenses, when added to a minister’s 
other “miscellaneous” itemized deductions, exceeds 2% of adjusted gross income; and 
only then to the extent that total itemized deductions exceed the applicable standard 
deduction, i.e. the minister is otherwise able to benefit by itemizing deductions.  
 
 
The following table illustrates states authorizing designation of a ministerial housing 
allowance for state-employed clergy.  A chaplain employee performing ministerial 
services should contact their employing agency to assure that a housing allowance has 
been properly documented in advance of payment and to obtain a copy of the 
designation.  See Q6. 
 



 

 

Exhibit 1 –Housing Allowance for State-Employed Clergy 
 

State 
Housing 

allowance Amount 

Alabama No 
 Alaska Yes 45% 

Arizona Yes 40% 

Arkansas Yes 25% 

California Yes 50% 

Colorado No 
 Connecticut Yes 35% 

Delaware No 
 Florida Yes 33% 

Georgia No 
 Hawaii n/a 
 Idaho n/a 
 Illinois Yes 20% 

Indiana Yes 33% 

Iowa No 
 Kansas No 
 Kentucky No 
 Louisiana No 
 Maine No 
 Maryland Yes $20,270.91  

Massachusetts No 
 Michigan Yes 35% 

Minnesota No 
 Mississippi No 
 Missouri Yes ** 

Montana No 
 Nebraska n/a 
 Nevada No 
 New 

Hampshire No 
 New Jersey Yes ** 

New Mexico n/a 
 New York Yes 20% 

North Carolina No 
 North Dakota No 
 Ohio Yes 25% 

Oklahoma Yes 40% 

Oregon Yes 35% 

Pennsylvania Yes 20% 

Rhode Island n/a 
 South Carolina Yes 25% 

South Dakota n/a 
 Tennessee No 
 



 

 

Texas Yes 30% 

Utah No 
 Vermont n/a 
 Virginia n/a 
 

Washington Yes 40% 

West Virginia No 
 Wisconsin Yes 20% or $1,800, greater 

Wyoming n/a 
  

 
n/a - Chaplains serve as volunteers or are outsourced as independent contractors 
**MO & NJ: Chaplain requests a specific dollar amount to be designated 
 
For more discussion of ministerial classification for clergy not employed by a church or 
church-controlled organization, see Housing Allowance for Nonprofit Clergy: Yes or 
No?, found on the “Resources” page at www.walshfdn.net.  
 
Questions and suggestions regarding this information are invited.  While we attempt to 
provide accurate and up to date information, laws and policies are subject to change.  
Competent personal guidance should be obtained as needed. 
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